ULTRAZVOK MEHKIH TKIV ZA DOLOČITEV STANJA MIŠIC IN VEZIV

Mehka tkiva predstavljajo tisti predel telesa, ki je silno izpostavljen zunanjim drezljajem in rednim obremenitvam. Predeli telesa, ki jih lahko uvrščamo v to kategorijo so ramena, sklepi, različne mišične skupine in mišična tkiva. Ker so poškodbe mehkih tkiv precej pogoste, nas bo zdravnik za določitev stanja tkiva najpogosteje napotil na ultrazvok mehkih tkiv.

Z razvojem tehnologije se je proces in postopek zdravljenja silno poenostavil. Hkrati pa je kakovostno zdravljenje postalo dostopnejše za vse paciente. Ultrazvok različnih predelov telesa je tako postalo vsakodnevno orodje pri spremljanju bolezenskih in poškodbenih stanj pri skoraj vseh pacientih. Velika prednost metode opazovanja in določanja stanja pacientovega zdravja pri uporabi ultrazvoka je, da je postopek neinvaziven in silno neboleč. Ultrazvok je tehnologija, ki se uporablja pri opazovanju notranjih organov, tako je ultrazvok mehkih tkiv eno najpogostejših področij uporabe. Poleg tega se ultrazvok uporablja pri pregledu ploda med nosečnostjo. 

Pregled mehkih tkiv je kratke in enostaven pregled. Vsaj kar zadeva pacienta. Pacient se med pregledom udobno namesti, najpogosteje uleže, med tem, ko zdravnik s pomočjo naprave kroži po predelu telesa in ugotavlja stanje in resnost morebitne poškodbe. Poleg pregledovanja predelov telesa, je ultrazvok naprava, ki se uporablja in čedalje bolj in bolj uveljavlja na različnih, zunaj zdravniških področjih. Tako je ultrazvok metoda in tehnika, ki jo lahko uporabljamo za čiščenje žlahtnik kovin, na primer čiščenje nakita, zdravniškega materiala, leče in še in še. V zdravstvenih namenih pa se tudi uporablja kot ena izmed možnosti za različne terapije, ki jih lahko preizkušamo pri zdravljenju raka. Kako uspešno, pa je seveda za enkrat odvisno od posameznika in pripravljenosti telesa na obrambo.

Ultrazvok mehkih tkiv tako še vedno ostaja vodilno področje uporabe ultrazvoka, saj se tovrstni predeli telesa lahko kaj hitro preobremenijo, posledično pa pride do porušitve znotraj tkiva, kar se rezultira kot poškodba, ki potrebuje ustrezno nego, včasih tudi operativni poseg. Vse to je možno odkriti in zdraviti brez večjih zapletov, če pravočasno opravimo ultrazvok mehkih tkiv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *