Učinki masaže

masaža stopalTui-na terapevtska masaža in refleksna masaža stopal so močan del verige zdravljenja, ki pripomorejo k lajšanju bolečin, določene lezije se tudi sanirajo. To pa je odvisno od nastanka poškodbe mehkega tkiva, izvora bolečine, v kakšni obliki se bolečina pojavlja in trajanje bolečine.

Vsekakor si terapije brez masaže stopal ne predstavljam, rezultati pa so znak bogatega dela in izkušenj , ki sem jih pridobil z delom in z preučevanjem ustrezne literature.

Izhajam iz dejstva, da se človek, anatomsko razvrščen v svojem stopalu, zrcali v svojih refleksnih conah.

Organske motnje, poškodbe in boleče točke v telesu lahko določimo in tudi delno zdravimo na ustreznih conah na stopalu, s pritiskom na določeno točko se v telesu začuti bolečina.

Organi uravnavajo v telesu nahajajoči živčni sistem.

Ločitev živčnih sistemov s funkcionalnega stališča ni izvedljiva, vendar pa poskušamo na perifernem nivoju razlikovati med vegetativnim, senzoričnimi in motoričnimi živčni vlakni.
Motorični živčni sistem oskrbuje skeletno mišičje. Če pride do lezije, se dražljaji bolečine prenašajo po aferetnih krakih mešanih spinalnih živcev v CŽS prek receptorjev različnih živčnih celic, ki so nameščeni v tkivih, pa vse do sinaps v medulli spinalis, od tam pa glede na višino bolečinskega praga do možganske skorje.
Tako imamo pri ročni masaži stopala možnost, da aktiviramo cone, spodbujamo ali sprožimo eferetno reakcijo do mišičja.

Če izpostavimo problematiko hrbtenice, ki je danes zelo pogost so težave predvsem v cervikalnem in lumbalnosakralnem predelu, torej tam, kjer je hrbtenica najbolj gibljiva.
Vsak posamezni segment hrbtenice ima številne živčne elemente, ki se že ob vsaki minimalni iritraciji, prenaša držljaje na medullo spinalis, na hrbtenjačo. Napačna obremenitev ima načeloma vedno za posledico iritracijo motoričnih živcev.
Izhajajoč iz stopal lahko vplivamo na mišično cono in s tem pomirimo živce, ki tej coni pripadajo.
Vsekakor brez ročne masaže mehkih tkiv ne gre, vendar je pri terapevtski masaži dosti bolj pester program masažnih tehnik, saj lahko omilimo razne bolečine, od globinskega gnetenja, manipulacij, trakcij tapkanja, vibriranja …

Terapije odlično delujejo tako na akutnih kot na kroničnih obolenjih vendar s to razliko, da je pri akutnih stanjih do dobe šestih mesecev velika možnost saniranja lezije, pri kroničnih obolenjih pa se bolečine lahko lajšajo, vendar so le-te povratne.
Poleg terapevtske masaže je nujno potrebna samodisciplina.
Zelo veliko bolečin izhaja prav zaradi težav s hrbtenico, bodisi zaradi preobremenitve, prisiljene drže, delovne izčrpanosti, dehidracije, nepravilne prehrane, prevelike telesne teže, neaktivnosti…
Bolečine v vratu, ramenih, trapezih sčasoma povzročijo neprijetne in ponavljajoče glavobole.

Glavobol je najpogostejši sindrom nove dobe, vzroke zanj pa je težko odkriti. Po klasifikaciji delimo glavobole v več skupin: na primarne in sekundarne glavobole.
Največkrat se srečujem s primarnimi glavoboli: tenzijski glavobol, migrena, rafalni glavoboli, hemikarnija.
Odlični rezultati terapevtske masaže so bili pri migrenah, tenzijskih glavobolih in rafalnih glavobolih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *