Predstavniki žganih pijač

Začela se je sezona piknikov, zabav na prostem in koncertov. Na takih dogodkih radi zvrnemo kak kozarček vina ali borovničevca. V nadaljevanju vam bomo na kratko povedali nekaj več o žganih pijačah, kot ste mogoče vedeli do sedaj.

Žgane pijače imenujemo skupino alkoholnih pijač, ki jih pridobivamo z vrenjem in nato destiliranjem. Poznamo različne vrste žganja. Ločimo jih predvsem po vrsti osnovne sestavine. V primeru vinskih žganj, že po imenu lahko sklepamo, da nastane iz ostankov grozdja.

Rum je tudi vrsta žganja. Pridobivamo ga iz melase sladkornega trsa. Največ ga pridelajo na Karibskih otokih. Pri njih predstavlja rum zelo pomemben del njihove kulture, saj jih povezuje z angleško kraljevo mornarico in piratstvom.

Zelo znan predstavnik žganih pijač je zagotovo viski, ki je izdelan iz ječmena in drugih vrst žitaric. Korenine ima na Škotskem in Irskem. Prvi recept izvira že iz leta 1494. Kot zanimivost, izraz ‘whiskey’ izhaja iz gelskega izraza ‘uisge, uisce beatha’, kar pomeni ‘voda življenja’.

Žgane pijače a pridelujemo tudi iz sadja. Med bolj znane spada hruškovo žganje, ki mu rečemo viljamovec, pa slivovo žganje ali slivovec in tudi borovničevec, ki je pripravljen iz borovnic. Borovničevec je zelo znan po njegovih zdravilnih učinkih, saj pomaga pri pogostih vnetjih mehurja in težavah z drisko. Že babice so svojim vnučkom, ko jih je bolel trebušček, rade dajale borovnice iz borovničevca na žličko in jih posule s sladkorjem, da so jim te bolj teknile.

Kot zadnjo žgano pijačo vam bomo predstavili še vodko, katere glavna sestavina je krompir ali melasa. Uporabljajo pa se tudi žita, vendar je okus vodke iz krompirja težji in opaznejši kot pri vodki iz žita. Vodka vsebuje minimalno 37, 5% alkohola. Značilen je nevtralen okus in je brez arome. Pije se ledeno hladna iz majhnih kozarčkov. Z izdelovanjem vodke pa so pričeli že v začetku 16. stoletja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *