Predelava avta na plin

Kako visoki so stroški bencina oziroma dizelskega gorica, verjetno ni potrebno posebej razlagati. Še zlasti to občutijo tisti, ki naredijo letno veliko število kilometrov, na primer ljudje kot so trgovski potniki, katerih služba pravzaprav zahteva nenehno vožnjo z enega konca Slovenije na drugega. Drugi, ki jih vsakokratna podražitev precej prizadene, pa so tisti, ki imajo nekoliko bolj »požrešne« avtomobile. Čeprav se večina evropskih proizvajalcev avtomobilov namreč trudi, da bi avtomobili na sto kilometrov porabili čim manj, namreč to ne velja za vse – in če kupite avtomobil ameriškega proizvajalca, zagotovo ne morete pričakovati, da so razmišljali o majhni porabi, saj je v Ameriki bencin tako rekoč zastonj.

Kaj je rešitev? Predelava avta na plin. Povsem enostavno je namreč ugotoviti, da pri primerjavi enakega števila kilometrov, prevoženih s bencinom ali na plin, s plinom kar precej prihranite. Če naredite na leto več kot skromnih petnajst ali dvajset tisoč kilometrov, že velja razmisliti o tem, na kaj vozite.

Je predelava avta na plin možna v vsakem primeru? Seveda, vendar je treba biti pazljiv. Poleg tega, da je predelava smiselna pri veliko prevoženih kilometrih ter potratnemu motorju, je treba namreč pomisliti še na nekaj stvari. V prvi vrsti na to, kaj se ob predelavi zgodi z garancijo, če jo še imamo. Marsikdo bo namreč ugotovil, da mora, če želi garancijo obdržati, poskrbeti za predelavo pri točno določenem ponudniku, ki ima pogodbo z uvoznikom za posamezno znamko avtomobilov. To vam bodo pogosto povedali že pri nakupu – če se odločite za nakup novega avtomobila ameriške znamke, vam bo morda že trgovec povedal, da je smiselna predelava na plin, vendar vas bodo hkrati obvestili tudi, kje je treba zanjo poskrbeti, da ohranite garancijo. S tem seveda ne bi bilo nič narobe, če ne bi bila predelava pri pooblaščencu tudi za tisoč evrov dražja kot drugod.

Kadar se odločite za predelavo in vožnjo na plin, je torej najbolje, da vozite avtomobil, za katerega se je garancija ob nakupu že iztekla. Če vozite popolnoma nov avto, pa se za predelavo res odločite le takrat, kadar naredite veliko kilometrov – tako se vam bo visok strošek predelave pri pooblaščencu izplačal, pa čeprav je dražji od stroška pri drugih ponudnikih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *