»Napravice«, ki nam krojijo naš vsakdan!

Poraba velikih gospodinjskih aparatov se je v zadnjih 20-ih letih zmanjšala za 2/3. Za male gospodinjske aparate pa tega žal ne moremo trditi, saj trend večih malih gospodinjskih aparatov narašča, trenutno mali gospodinjski aparati predstavljajo petino vseh porabnikov električne energije, njihova poraba pa se vsako leto poviša za 5%.

Med male gospodinjske aparate štejemo vse »male napravice«, ki se uporabljajo v kuhinji, to so grelniki vode, opekači, ožemalniki, mešalniki, pekači, pripravljalniki kave… kot tudi aparati ki se uporabljajo izven kuhinje, to pa so sesalniki, električne zobne krtačke, sušilniki za lase…

Nekaj nasvetov kako prihraniti energijo pri uporabi malih gospodinjskih aparatov, uporabljajte jih za tisto kar so namenjeni(npr, skodelice mleka ne grejte na kuhinjski plošči, vendar raje uporabite mikrovalovno pečico, razen če je to indukcijska kuhalna plošča ), naprave ki za svoje delovanje uporabljajo grelnike, enostavno porabijo več energije, prihranite tako da jih uporabljate le kadar je nujno, poskušajte čim več narediti sami s svojimi rokami, vzemite raje metlo kot pa sesalnik, ko napravo ne potrebujete več jo izključite iz električnega omrežja, saj naprava porablja energijo tudi v stanju pripravljenosti. Gretje vode je bolj učinkovito, če jo segrejemo v grelniku vode, kot pa na kuhinjski plošči, previdni bodite le pri tem, da uporabite le toliko vode kot jo dejansko potrebujete.

Čeprav mali gospodinjski aparati postajajo vse bolj priljubljeni, njihova poraba narašča, zaradi neenotnih oz. sploh zaradi odsotnosti energijskih standardov, ki pa so prisotni pri velikih gospodinjskih aparatih. Torej dokler se ne določijo enotni energijski standardi za male aparate, se bo predvidoma njihova poraba še večala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *