Kako izbrati ustrezen laserski merilnik

Če imate neomejen proračun in potrebujete izjemno dolg domet laserja, potem je tudi tako draga naprava lahko najboljša izbira. Za ostale, ki tega ne potrebujemo, je ponavadi najbolj pomembno, da upoštevamo:
Da ima laser level domet vsaj 6 metrov – večina modelov obljublja popolno natančnost vsaj do razdalje 9 metrov.
Mehanizem samo-nastavljanja – najbolje takšnega z nihajnim nastavljanjem, ki ga lahko zaklenemo.
Avtomatski indikator neporavnanosti – ponavadi je to kar utripajoča lučka.
Dve najbolj priljubljeni in uporabljeni vrsti laserjev sta linijski in rotacijski ali 360-stopinjski laser. (Obstaja še tretja vrsta laserja, točkovni, ki je sicer za nekatere specifične projekte lahko zelo koristen, ampak v splošnem sta linijski in rotacijski bolj uporabna). Linijski laser projecira žarek v ravni črti, vodoravno ali navpično, lahko pa tudi oboje, na tla ali na steno. Večinoma se uporabljajo za notranje projekte, razlikujejo pa se po natančnosti in dometu. Še ena učinkovita lastnost laserjev je, da se žarek spremeni v utripajočo črto, če natančnost ni zadostna. Za večino projektov zadošča laserski nivelir, ki ponuja 120-stopinjski odmik, tudi nadgradnja na 180-stopinjski odmik pa ni cenovno zahtevna.
Rotacijski laser pa omogoča natančno uravnavanje po celotni površini prostora naenkrat. Rotacijski laserski nivelir postavimo na sredino prostora, saj projecira žarke v vseh 360 stopinj. Tako ”označimo” vse strene hkrati, ali pa tla in strop naenkrat. Rotacijski laser lahko uporabljamo z tripod stojalom ali brez. Nekateri laserji imajo manjše stojalo ob nakupu že priloženo, medtem ko je pri nekaterih potrebno doplačilo, ali pa se prodajajo ločeno. Veliko dobaviteljev ponuja pripomočke in dele za laserske nivelirje. V set s pripomočki sta ponavadi vključena kovček za prenašanje ter par zatemnjenih očal – ne le za zaščito oči pred laserjem, pač pa tudi zato, da rdeče linije vidimo bolje. Najbolj kakovostni rotacijski laserski nivelirji imajo v svoji funkcionalnosti tudi možnost točkovnega laserja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *