Kakavovo maslo

Ko vam omenimo kakavovo maslo, na kaj najprej pomislite? Ja, tako je, na čokolado. Čokolade namreč ni brez kakavovega masla, skoraj v celoti pa je iz kakavovega masla narejena bela čokolada. Je super živilo, še bolj super pa je, da ima neverjetno dolg rok trajanja, če ga pravilno hranite. Pod to mislimo predvsem na to, da je shranjeno na temnem in hladnem mestu, da se ne stopi in seveda neprodušno zaprto. Drugače pa dvomimo, da ga boste sploh lahko hranili dolgo, ker je tako zelo vsestransko. Ne uporablja se samo v kulinariki, ampak tudi za nego kože. Je odlično za suho in razpokano kožo, daje čudovito zagorelo polt in vonj ima božanski. Resnično božanski vonj po čokoladi.

Kakavovo maslo za pripravo hrane:

Kot smo že omenili je kakavovo maslo glavna sestavina vsake dobre čokolade. Več kot ima kakavovega masla, bolj kakovostna in dragocena je. Torej lahko sklepamo, da se kakavovo maslo najpogosteje uporablja pri pripravi sladic. Ko boste kupili kakavovo maslo boste kaj hitro ugotovili, da je izjemno trdo in niti slučajno ne tako mehko kot maslo. Tudi če ga pustite na sobni temperaturi ga boste še vedno težko razrezali in ga boste morali kar razkosati. Ko nekako dobite kos, velikosti kot ste želeli, je najboljše, da ga stopite na parni kopeli. Parna kopel izgleda tako, da v lonec natočite vodo, ki jo segrejete do vrenja, nato pa v to vodo postavite manjšo stekleno posodico v katero položite kakavovo maslo. Tako se bo kakavovo maslo stopilo, ne da bi se prismodilo. Kakavovo maslo pa se ne uporablja samo za sladice, predlagam, da malo pobrskate po spletu med recepti, gotovo boste našli kaj eksotičnega in zanimivega zase.

Kakavovo maslo v kozmetiki:

Kot že omenjeno je kakavovo maslo odlično za nego predvsem suhe kože, vendar pa ga ne priporočamo pri koži nagnjeni k mozoljem, saj je zelo komedogeno, kar pomeni, da rado maši pore in tako povzroča mozolje. Vsebuje ogromno vitamina E, kar je odlično za izboljšanje prožnosti kože in tako pomaga pri preprečevanju strij, ki so posledica pokanja neelastične kože. Kakavovo maslo lahko nanesete direktno na kožo ali pa ga zmešate še z drugimi masli in olji. Še enkrat pozor, maslo omamno diši, zato ne odgovarjamo, če vas bo vaš partner »pojedel« ;).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *