Kaj v praksi pomeni imeti eko hišo?

V današnjem članku vam bomo poskušali odgovoriti na vprašanje, kaj je eko hiša in kaj lahko ta za vas pomeni v praksi. Izpostavili bomo tudi številne prednosti, s katerimi se ponaša tovrstna hiša.

Nizkoenergijske hiše so med najbolj razširjenimi vrstami eko hiš

Eko hiša je hiša, ki je narejena iz lesa. Izbiramo lahko med različnimi vrstami ekoloških hiš, ki se med seboj razlikujejo po porabi energije. Med najbolj razširjenimi vrstami eko hiš so nizkoenergijske hiše. Te so še najbolj podobne klasičnim montažnim hišam, le da je poraba energije bistveno manjša. To jim omogoča boljša izolacija ter njihova pravilna lega.

Za pravilno lego hiše se štejeta njena postavitev na lokaciji in postavitev velikih oken na sončni strani ter majhnih na senčni strani. Za lokacijo, kjer je eko hiša postavljena, mora biti izkoristek sončne energije čim večji.

Med eko hiše sodijo tudi pasivne ekološke hiše. Te so nadgradnja nizkoenergijskih hiš. Za pasivne hiše namreč velja, da je aktivno ogrevanje bivalnih površin zmanjšano na minimum. Za vzdrževanje temperature pa se uporablja povsem naravna energija.

Velik prihranek pri ogrevanju

Eko hiša naj bi na letni ravni porabila približno 3 do 6 litrov kurilnega olja na kvadratni meter bivalne površine. Če imate na primer eko hišo, ki je velika 100 kvadratnih metrov, potem naj bi bil strošek ogrevanja nekje največ do 500 evrov na leto. To pa je vsekakor veliko manj, kot to velja za klasične zidane hiše.

Druge prednosti eko hiš

Vsekakor se eko hiše ponašajo še z drugimi številnimi prednostmi. Njihova potresna varnost je na primer veliko večja kot pri zidanih hišah. Eko hiša ima lahko trikrat manjšo težo, kot jo ima na primer klasična zidana hiša. Tudi požarna varnost je zelo izboljšana. Ozračje v hiši se uravnava povsem samo. Les namreč vpija oziroma oddaja vlago, to je odvisno od stanja v eko hiši. Za človeka je to nadvse ugodno, medtem ko ni za zajedavce in pršice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *