Guarana

Guarana je pomemben vir energije.

Pomemben vir energije pa ni edina dobra lastnost. Ljudem guarana pomaga pri lajšanju glavobolov, pomaga pri boljšem spominu, blaži občutek lakote ter ima številne druge dobre lastnosti. Ker je guarana avtohtona rastlina imamo več možnosti pridobivanja ekološko neoporečne. Kot avtohtona rastlina se je med lokalnim prebivalstvom hitro spoznala kot koristna učinkovina. V okolju, kjer uspeva, ni bilo veliko drugih možnosti, zato si je človek preprosto pomagal s tistim, kar je našel v okolici svojega bivanja. Tako je kmalu postala nepogrešljiva pri lajšanju številnih težav. Tako je znana kot naravno zdravilo proti glavobolu.

Z njo so ljudje zbijali povišano telesno temperaturo. Niso osamljeni primeri, ko so se uspešno pozdravile bakterijske okužbe. Znani so tudi dobi učinki na koncentracijo. Ljudem, ki so jo uživali se je povečala zbranost, izboljšala se je koncentracija, miselna sposobnost je bila občutno boljša. Nekateri so jo imeli za naravni energijski napitek. Pri tem so si pomagali z kavo. Pomešana s kavo je dvignila moč kofeina. Posledično je človek pridobila več dodatne energije za aktivnosti v bližin prihodnosti. Možne so tudi druge učinkovine, vendar je pri tem potrebno nekaj previdnosti in zmernosti. Kot vsaka učinkovina koristi v optimalnih količinah.

Pretiravanje tudi v tem primeru ni koristno. Nihče si ne želi negativnih učinkov. Izognemo se jih tako, da jemljemo zavedajoč se vseh lastnosti. Pomembna lastnost je njena netopnost v vodi. Kar pomeni, da je v nekaterih primerih učinek daljši, kot bi človek s prosto presojo mislil.

Ljudem guarana prinaša številne dobre in koristne lastnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *