Gabezovo mazilo

Gabez je marsikomu bolj malo znana rastlina, ki pa jo že dolgo uvrščamo med zdravilne. V medicinske namene se uporablja njena korenina, ki pa jo uporabljamo zgolj zunanje – z uživanjem poparka ali čaja namreč hitro pride do zastrupitve s preveliko količino pirolizidinskih alkaloidov.

Najboljši način za uporabo gabeza je torej gabezovo mazilo, prav tako pa se lahko iz korenine naredi tinkturo. Gabezovo mazilo si lahko, če rastlino poznate in veste, kje so rastišča, izdelate tudi kar sami. Recept je mogoče hitro najti na spletu: korenine narežete in nekoliko popečete v oljčnem olju, da porumenijo, ohladite in pustite stati čez noč. Zjutraj maščobo s koreninami segrejete in precedite, pretočite v lončke in počakate, da se maščoba z izvlečki gabeza ohladi in strdi.

In zakaj je gabezovo mazilo tako uporabno? Uporablja se predvsem za regeneracijo kože in veznega tkiva, odlično vpliva na kosti in sklepe. Gabezovo mazilo zato uporabljamo pogosto pri zvinih in zlomih, z njim pa kožo negujemo tudi pri površinskih ranah kot so praske, pri zmečkaninah, ter tudi pri pretegnjenih in nategnjenih mišicah in kitah ter pri vnetih kosteh. Gabezovo mazilo lahko pomaga blažiti neprijetnosti v primeru, da vas mučijo krčne žile, da imate revmatska obolenja ali osteoartritis, da se spopadate z oteklimi členki, zaradi katerih težko gibate prste. Prav tako je gabezovo mazilo odlično proti podplutbam oziroma modricam, pri bolečinah v križu ali tilniku, vnetju podkostnice ali porebernice …

Gabezovo mazilo je običajno izvleček gabeza v oljčnem olju ali drugi naravni in zdravi maščobi, pogosto pa se ga kombinira tudi s čebeljim voskom, ki poskrbi za bolj čvrsto strukturo in še dodatno skrbi za nego kože.
Gabezovo mazilo torej uporabljamo na mestih, kjer je prizadeta koža, kjer so pod njo vnete in poškodovane mišice, sklepi, kosti ali žile. Običajno se priporoča,da za nanos mazila poskrbite večkrat na dan. Zaradi že omenjenih nevarnih alkaloidov se uporaba odsvetuje za nosečnice in majhne otroke – koža je nenazadnje prepustna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *