E-računovodstvo je povsem enostavno

Marsikdo, ki se loti svojega lastnega podjetja, ima pred računovodstvom strah – predvsem imajo podjetniki začetniki običajno mišljenje, da se na računovodstvo niti malo ne spoznajo ter da je vse preveč zakomplicirano. Ko se nekoliko navadijo statusa podjetnika in tudi že nekoliko bolje vedo, da je za sprejemanje dobrih poslovnih odločitev pomembno tudi dobro računovodstvo, pa se stvar nekoliko spremeni – podjetniki želijo vedeti vse, kar se dogaja na področju računovodstva in vse dobro spremljajo, da ja ne bi šel kak evro tja, kamor ni treba.

Tako v enem kot v drugem primeru je najboljša rešitev e-računovodstvo, saj vam omogoča stalno sodelovanje z računovodskim servisom – del dela opravite vid, del dela opravijo oni, vedno pa je vse usklajeno in tudi komunikacija je dobra. E-računovodstvo vam lahko pomaga, da se pričnete učiti povsem osnovnih stvari in se tako hitreje navajate na to, da nič več ne upravljate zgolj svojih osebnih financ, temveč tudi finance svojega podjetja. In ko imate te enkrat v malem prstu, je nadzor nad njimi popolnoma preprost – samo program odprete in takoj veste, na čem ste.

E-računovodstvo zahteva program za elektronsko sodelovanje in vodenje računovodstva, in v ta namen je na voljo kar nekaj različnih programov, ki imajo tudi različne cene. Pri nekaterih je potrebno plačati najemnino programa vsak mesec, pri drugih plačate na začetku nakup programa, nato pa vas čakajo zgolj še stroški vzdrževanja oziroma posodobitev. Vsekakor je najbolje izbrati program, ki ga že uporablja oseba, ki vam vodi računovodstvo, saj bo tako najmanj dela z uvažanjem, izvažanjem in prepošiljanjem datotek.

In kako hitro se lahko človek navadi programa za elektronsko vodenje računovodstva? Na začetku je potrebnega nekaj malega uvajanja, vendar se večino stvari (tako kot povsod drugod) naučimo sproti, Pomembno je, da pred programom nimamo strahu, da z njim delamo redno in sproti, kadar se pojavijo težave, pa velja vprašati za pomoč koga, ki ve in zna nekoliko več. Verjemite, da vam bodo tako lastniki oziroma avtorji programa kot tudi računovodje, ki z njim delajo vsak dan, z veseljem pomagali.

Poskusite, in se prepričajte tudi sami – če vas elektronsko računovodstvo ne bo prepričalo, se še vedno lahko zatečete nazaj h klasičnemu sodelovanju z računovodskim servisom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *