Darila za otroke – uporabna ali zabavna?

Kadar kupujemo darila za otroke, vedno naletimo na isto dilemo: naj jim kupimo nekaj praktično uporabnega,nekaj takšnega, za kar starši pravijo, da potrebujejo, ali naj sledimo tipičnim otroškim željam ter namestimo pentljo na nekaj zabavnega, na primer na igračo? To je gotovo vprašanje, ki tare vse tete in strice, vse babice in dedke, vse družinske prijatelje. In izbira sploh ni enostavna, kajti če boste za namig povprašali starše, bodo pogosto naročili kaj vsakdanje uporabnega, otrokom pa se bodo svetile oči, ko vam bodo razlagali o nečem povsem drugem…

Najboljša darila za otroke

Preden se podate po nakupih, pomislite na to, komu bi pravzaprav radi naredili veselje. Gotovo otroku, ki je slavljenec. Če je ta še majhen in ne morete računati na to, da bo razumsko dojel, zakaj je dobil nekaj takšnega kot so oblačila, ne pa zabavnih stvari, potem ga ne gre razočarati. Če so starši že naročili nekaj uporabnega, pa poiščite kompromis: darilo naj vsebuje dve stvari.
Pri večjih otrocih, nekje od osmega leta dalje, pa večinoma več ne bo tovrstnih težav.

Takrat se igra v veliki meri že nadomesti z učenjem in ustvarjanjem, z raznimi hobiji. Otrok si bo tudi sam veliko bolj želel nečesa, kar bo lahko koristno uporabil pri svojih aktivnostih. In ne, tudi oblačila niso več »dolgočasno« darilo – z veseljem jih sprejmejo, še zlasti, če gre na primer za športna oblačila ali takšna, ki jim jih starši ne namenijo.

Kaj pa proračun?

Povsem razumljivo je, da najbližji za darila za otroke (metroshop.si) namenijo nekoliko večji znesek, tako starši ali stari starši kupijo tudi na primer smuči. Če bo darilo nekoliko skromnejše, pa je pogosto potrebno poskrbeti tudi za primeren videz – predvsem pri predšolskih otrocih. Ti vrednost darila pogosto enačijo z njegovo velikostjo oziroma s količino stvari, ki jih najdejo v darilni vrečki.

Tako lahko hči svoje sodelavke na primer izjemno razveselite, če darilno vrečko napolnite s sponkami za lase in podobnimi malimi ter poceni predmeti, saj bo takoj mnenja, da ste »najboljša teta na svetu«. Če boste podarili komplet barvic, pa četudi boste zanje odšteli preko trideset evrov, pa morda veselje nebo enako. Ne zato, ker bi bili otroci zahtevni, temveč enostavno ne znajo oceniti vrednosti stvari.

Da ne boste zgrešili…

Kadar kupujete darila za otroke, morate imeti torej pred očmi predvsem njihovo starost oziroma zrelost, ki pogosto odloča o njihovih pričakovanjih. Povprašajte otroka, kaj si želi, povprašajte njegove starše, prav tako pa povprašajte za nasvet starše otrok iste starosti – gotovo vam bodo povedali, kaj razveseli otroka posamezne starostne skupine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *