Ortodont

Kdo sploh je ortodont? Kdaj je potreben obisk tega? Če omenimo, da je vprašanje dentalna medicina, potem takoj povežemo z zdravjem zob in zobozdravniki. V tem primeru je to ortodont, ki je specializiran za popravilo položaja zob. Res je, to so tisti, ki nam namestijo zobni aparat, če ga potrebujemo.

Medicina je sicer zelo razvejana in en zdravnik seveda ne more vedeti vsega, zato se ti specializirajo za točno določeno dejavnost, ki opravlja razne zdravniške ali zobozdravniške posege in preglede. Zato običajno, ko imamo težavo z nečim, se napotimo k specialistu, ki je strokovnjak in specializiran za točno to področje. Kar ne pomeni recimo, da splošni zdravnik ali zobozdravnik ne bo poznal tudi drugih stvari, pa vendar nam bo najbolje težave pomagal rešiti prav specialist.

Osebni zobozdravnik nas tako lahko napoti k ortodontu, ki bo poskrbel za pravilno lego naših zob. Krivi zobje so težava marsikoga in tako jih poskušamo ravnati. To se je nekoč počelo z aprati in se seveda tudi danes, vendar je napredek tehnologije poskrbel, da nam ti aparati niso več tako moteči in so dejansko nevidne rešitve, ki nam kljub temu učinkovito pomagajo do zdravega in »ravnega« nasmeha.

Ortodont bo najprej pregledal naše zobe in točno določil stanje teh ter predlagal ustrezno terapijo. Od tega bo odvisen tudi čas zdravljenja. Vemo, da zna zdravljenje trajati, vendar se z novimi metodami ravnanja zob in nevidnimi opornicami lahko čas zdravljenja bistveno skrajša. Vsekakor je dobro, da vse preverimo prav pri specialistu ortodontu, ki bo zanesljivo poznal najboljšo rešitev in nam jo tudi predlagal.

Zobozdravstvo je zagotovo zahtevna veda in čeravno imamo občutek, da gre za nekaj, kar se lahko enostavno priuči, seveda temu ni tako, kajti tudi zobje in težave so različne, zato je nujno, da se vsak primer obravnava posebej in specifično. Le ortodont bo predlagal ustrezno terapijo za zdravljenje in ravnanje ter opornice zob.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *