Vreme 15 dni

Prava pomlad se je že začela kazati v vsej svoji lepoti in kmalu bomo lahko pričeli z načrtovanjem izletov v naravo in pripravo piknikov. Ko se začnejo toplejši dnevi ljudje kar nekako oživimo in prenekateri parki in travniki so polni sprehajalcev. Ljudje se ne zadržujejo več toliko v zaprtih prostorih, ampak vsi težijo ven, v naravo.

Pri načrtovanju aktivnosti v naravi so nam v veliko pomoč vremenske napovedi, predvsem dolgoročne, ki prikazujejo in napovedujejo vreme za naslednjih 7, 10 ali celo 15 dni. 15-dnevna vremenska napoved nam bo vsekakor v veliko pomoč pri organiziranju aktivnosti, ki so vezane na vreme.

Zato se morajo organizatorji in ostali pripravljavci takšnih aktivnostih pogosto ravnati po teh napovedih. Načrtovanje dogodkov, kot so recimo razni teki, pohodi, kampiranja, vaške veselice in podobno, skoraj zahtevajo, da je vreme jasno in lepo. Za vaške veselice seveda obstaja tudi alternativna rešitev – postavitev šotora. Za tek ali kampiranje se to ne da. Da se seveda teči tudi v dežju, prav tako tudi kampirati, ampak je vzdušje čisto drugačno, če je vreme lepo. Prav tako si organizatorji tudi ne morejo zagotoviti velikega obiska ob slabem vremenu. Je pa velika slabost teh vremenskih napovedi ta, da niso preveč zanesljive. Prav tako kot pozimi vsi komaj čakamo, da bo zapadel prvi sneg, ki ga vremenoslovci napovejo za »začetek naslednjega tedna«, pa se to potem ne zgodi, se tudi glede pričakovanja lepega vremena ne moremo popolnoma zanesti na dolgoročne napovedi.

Edina slabost dolgoročnih vremenskih napovedi je torej ta njihova nezanesljivost. V veliki meri so napovedi kar točne in vremenoslovci le redko »udarijo mimo«. Je pa veliko manjša verjetnost, da do tega pride pri kratkoročnih napovedih. Načrte, vezane na vreme, si je torej treba delati premišljeno. Če smo se s prijatelji zmenili, da gremo čez 14 dni na pohod v hribe, ves čas spremljajmo, kako se napoved spreminja. Prav tako je treba spremljati tudi napoved za vreme v gorah. Nekaj dni pred dogodkom smo lahko že veliko bolj prepričani, da bo vreme res takšno, kot je napovedano, v tem času pa lahko potem načrte tudi spremenimo in se, namesto, da bi šli s prijatelji v gore, odpravimo na kakšno prijetno razstavo ali ogled kakšnega novega filma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *