Razvoj kmetijske mehanizacije skozi zgodovino

Kmetijska mehanizacija je nepogrešljiva v vseh aspektih kmetijstva. Naj bo to brana, obračalnik, cisterna za gnojevko ali pa kaj drugega, dejstvo je, da si kmetje z uporabo kmetijske mehanizacije lahko prihranijo ogromno časa pri vsakdanjih opravilih na kmetiji.

Vse se je začelo s prihodom industrijske revolucije, ki je potekala v obdobju let med 1760-1840. Le ta je omogočila proizvodnjo bolj kompleksnih in sofisticiranih strojev ter naprav. S tem obdobjem so se metode kmetijstva krepko zavihtele naprej. Moč človeških rok so nadomestile naprave na različne pogone, ki so močno skrajšale čas obdelave zemlje in žetja produkta.

Prvi traktorji, brez katerih dandanes ni kmetije v pravem pomenu besede, so se pojavili proti koncu 19. stoletja. Seveda pa ni šlo vse tako gladko. Sprva so te naprave poganjale kar domače živali. Šele s pojavom pogona na paro so proizvajalci v orodja začeli vključevati parne pogone.

Kmalu za tem so se na trgu pojavili tudi motorji z notranjim izgorevanjem, ki so bili prava mala revolucija v sami industrijski revoluciji. Od takrat in še do danes so motorji z notranjim izgorevanjem glavni pogonski vir vseh teh naprav. Najbolj znana obdelovalna naprava v kmetijstvu je poleg traktorja tudi kombajn, ki omogoča izredno hitro spravilo izdelka v primerjavi s prejšnjimi metodami.

Čeprav se kmetijska mehanizacija skozi leta veliko spreminja, tudi naprimer kombajn, ki bi ga danes kupili za velik denar in z najmodernejšo opremo, še vedno reže in loči zrno na isti način, kot se je to vedno počelo.

Veliko današnjih naprav ima vgrajene tudi GPS lokatorje, ki omogočajo izredno natančnost, manjšo porabo goriva, semena, gnojila in še kaj. Glede novosti v prihodnosti pa nekako najbolj obljubljajo samo-vozeči se traktorji, ki bodo veliko dela opravili namesto lastnika.

Čeprav kmetijstvo v samem bistvu ostaja enako že mnogo let, nam novodobni izumi in naprave lahko precej olepšajo in olajšajo delo na kmetiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *