Prenosni računalniki

Prenosni računalnik

prenosniki dos.siZaradi potrebe in želje po lažji prenosljivosti klasičnega osebnega računalnika, je nastal prenosni računalnik, ki je neodvisen od napajanje z energijo iz električnega omrežja in zaradi te lastnosti lažje mobilen.

Da bi se računalnik lažje prenašalo in nosilo s sabo, so vse komponente osebnega računalnika zmanjšali in sestavili v precej manjšo in predvsem lažjo enoto. Bistvena pri vsem tem pa je baterija, ki omogoča uporabo prenosnika tudi na mestih, kjer napajanje z električno energijo ni mogoče. Tako se lahko majhen in priročen prenosni računalnik uporablja tudi med vožnjo z vlakom ali avtobusom.

Na prvi pogled z lahkoto opazimo kako sta si klasični, osebni računalnik in prenosni računalnik podobna. Predvsem najprej opazimo tipkovnico in monitor, če pogledamo natančneje pa opazimo še zvočnike in druge podrobnosti, ki so jim skupne. To so skupne lastnosti, kaj pa je ključna razlika? Ključno razliko med prenosnim računalnikom in klasičnim osebnim računalnikom smo že omenili, ključna razlika je v bateriji. Baterija prenosnemu računalniku omogoča neodvisno delovanje in neko končno zalogo energije. Problem nastopi v tej končnosti baterije, kar pomeni, da se prenosnega računalnika ne da uporabljati v nedogled ampak le do trenutka, ko mu zmanjka energije. Takrat pa je potrebno poiskati vir energije in ponovno napolniti baterijo za nadaljno neomejeno uporabo, do trenutka, ko energije ponovno zmanjka. To, koliko časa nam bo zdržala baterija v prenosniku, je odvisno od sposobnosti baterije, komponent računalnika in racionalni porabi uporabnika tega prenosnika. Torej je veliko odvisno tudi od nas in naših navad.

Prenosni računalnik ima v primerjavi z osebnim računalnikom, kot vsaka druga stvar, prednosti in slabosti. Prednosti so že večkrat omenjene in očitne: avtonomnost, prenosljivost, večja praktičnost, mobilnost, avtonomnost in manjše zavzemanje prostora. Nedvomno pa ima prenosni računalnik tudi pomanjkljivosti, pa so oglejmo še te:

Prva pomanjkljivost se nanaša predvsem na izkušene uporabnike računalnika, ki od le-tega zahtevajo veliko. Gre za pomanjkanje prostora za vgradnjo dodatnih komponent. To tudi pomeni, da je zmogljivost prenosnih računalnikov v primerjavo s klasičnimi manjša. Prav tako je problematično dejstvo, da ima bistveno krajšo življenjsko dobo, saj je izpostavljen več različnim negativnim dejavnikom iz okolja in s tem poškodbam, ki so lahko usodne.

Kakorkoli že, vedno več ljudi se odloča za nakup prenosnika. Pogosto je, da ima posameznik, klasičen računalnik doma, omisli pa si še prenosnega za vsakdanjo uporabo izven doma. Pogosto je tudi, da je klasičen računalnik družinski, potem pa ima še vsak član družine svojega za osebno uporabo. Lahko pa se nekdo odloči, da bo imel zgolj en računalnik in v tem primeru je bolj racionalna odločitev, da je le-ta prenosni, saj je bolj uporaben. Lahko je na mestu doma in služi kot družinski, klasični računalnik, po potrebi pa ga vsak član družine odnese tudi s sabo v službo ali šolo.

Pa smo že pri razmerju med kakovostjo in ceno, ki je dandanes najpomembnejše razmerje od vseh. Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri prenosnih računalnikih so tako imenovani prenosniki iz programa Renew/Refurbish. Preprosto povedano, so to novi in ne rabljeni računalniki, ki niso bili prodani. Takšne računalnike naročnik uvrsti v Renew/Refurbish program in jih zapakira v novo embalažo nato pa jih preda v prodajo distributerjev Renew/Refurbish računalnikov. Obstaja pa še drugi model Renew/Refurbish računalnikov. Ta pa predstavlja računalnike, ki so bili model v različnih trgovinah in na voljo preizkusu potencialnih kupcev ali računalnike, ki jih trgovine niso prodale. Te računalniki se vrnejo k proizvajalcu, ki jih dodobra stestira in preveri, če delujejo kot novi. V primeru, da ne delujejo kot bi morali, jih popravijo in zamenjajo okvarjene dele z novimi. Bistveno in zelo pomembno je, da delajo kot novi, saj imajo tudi garancijo enako kot novi računalniki.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *