Prehranska vlaknina beta glukan

V kvasu, algah, nekaterih žitih in gobah najdemo tudi beta glukan. Gre za netopen polisahardi oziroma prehransko vlaknino, ki je za naše telo sicer neprebavljiva, a nanj vseeno lahko ugodno vpliva. Zaradi tega je pomembno, da uživamo dovolj prehranskih vlaknin. Zavedati se je namreč treba, da naša prehrana pogosto teh ne vsebuje dovolj. To velja še posebej v primeru, če uživamo zgolj izdelke iz bele moke ter se izogibamo polnovrednim žitom, ki so bogata z vlakninami. Takšna polnovredna žita zagotovo predstavljajo eno od osnov zdrave prehrane.

Oves in ječmen ter nizek glikemični indeks

Kot rečeno, se beta glukan nahaja v kvasu, algah, gobah in nekaterih žitih. Največ ga najdemo v ovsu in ječmenu, ki se žal premalokrat znajdeta na našem jedilniku. Omenjeni dve vrsti žit bi se morali večkrat znajti predvsem na jedilniku sladkornih bolnikov, saj imata nizek glikemični indeks. To pomeni, da ne dvignejo krvnega sladkorja tako hitro kot druga živila, recimo tista iz bele moke. Prav zato pa so zaslužne prehranske vlaknine, ki poskrbijo za upočasnjeno presnovo sladkorja.

Manjša absorpcija holesterola v krvi

Še ena lastnost omenjene prehranske vlaknine pa je, da vežejo holesterol in žolčno kislino. S tem zmanjšajo absorpcijo in koncentracijo holesterola v krvi, torej zmanjšujejo holesterol. Zaradi tega znižujejo možnost srčno-žilnih bolezni. To pomeni, da je uživanje hrane iz polnovrednih žit tudi iz tega vidika pametna odločitev.

Uživajmo hrano z dovolj vlakninami

Prehranske vlaknine najdemo v različnih vrstah hrane, v naši prehrani pa jih kljub temu pogosto ni dovolj. Zato pravimo, da je prehrana sodobnega človeka pogosto osiromašena. Prehranske vlaknine vsekakor niso edina pomembna snov v naši prehrani, zagotovo pa na naše telo pomembno vplivajo.

Zaradi tega se je smiselno truditi, da uživamo hrano s čim več prehranskimi vlakninami, saj tako lahko izboljšamo in pospešimo prebavo, zmanjšamo nivo sladkorja in holesterola v krvi ipd. Obstaja namreč veliko različnih vrst vlaknin, na naše telo pa ne vplivajo vse enako. Poleg polnovrednih žit jih najdemo tudi v zelenjavi, sadju in oreščkih.