Pravno svetovanje

Zagotovo se je vsakdo že znašel v življenjskih okoliščinah, ko je potreboval nasvet ali mnenje odvetnika. Pravno svetovanje je namreč bistveno pri odločitvah, ki se nanašajo na najrazličnejša področja, zato ga ljudje potrebujejo tako glede pogodb pri zaposlitvi, poškodb pri delu, ločitev, preživnin, delitve premoženja, dedovanja, izterjav, prometnih in drugih nezgod ter podobno.Odvetniki v Ljubljani, Mariboru, Celju, Kopru, Kranju in drugih slovenskih mestih običajno niso težava – v mestnem urbanem okolju je odvetnikov običajno dovolj, zato brez težave najdemo takšnega, ki se ukvarja prav s področjem, ki nas zanima.

Nekoliko slabše pa je z odvetniki pokrito podeželje in predvsem v manjših krajih je z odvetniki težava. Za pravno svetovanje je torej potrebno oditi v urbana središča in se naročiti za termin pri odvetniku tam, še bolje pa je, če se nam uspe dogovoriti za telefonsko svetovanje – običajno namreč večina ljudi potrebuje zgolj kakšen nasvet povsem splošne narave, torej je stvar možno rešiti tudi s sodobnimi načini komuniciranja (telefon in elektronska pošta). V kolikor osnovno svetovanje ne zadostuje in je potrebno vedeti več podrobnosti, pravnik oziroma odvetnik pa se mora seznaniti tudi s podrobnejšo dokumentacijo, pa bo seveda osebni obisk nujen.

Preden se odločite za odvetnika, je seveda dobro, da se pozanimate o njegovih referencah. Zagotovo imajo odvetniki in pravniki vsi veliko znanja, a pogosto je odločilen tudi odnos do posameznih zadev – vsi vemo, da je potek postopka pogosto odvisen od tega, kako se odvetnik zanj zavzame. To pomeni, da je najbolje odvetnika ali pravnika izbrati glede na priporočila znancev, sodelavcev ali sorodnikov.

Kljub temu, da pravno svetovanje vsaj v začetni fazi, ko potrebujemo precej osnovne informacije, ni posebej zahtevno, pa nas lahko kar precej stane. Pravniki oziroma odvetniki vam lahko za prvi pogovor oziroma prvi obisk, ko se seznanijo z vašo zadevo, zaračunajo 100 evrov – in marsikdo se sprašuje, zakaj je potrebna tako velika vsota. Žal pa tega dejstva ne gre izpodbijati: takšne so pač pravniške oziroma odvetniške tarife, in če potrebujete pomoč, boste pač morali plačati. Sicer pa lahko na vse skupaj gledate tudi malo drugače – cena plačila za prvi obisk ni visoka v primerjavi s tem, kaj vse lahko izgubite, če se za svetovanje pri pravniku ne boste odločili.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *