Otroški avtosedeži

Otroški avtosedeži so sopotnik vsakega vozila, ki prevaža otroka v cestnem prometu. Z vsemi lastnostmi, ki jih otroški avtosedeži imajo, omogočajo, da je prevoz otroka v cestnem prometu varen in udoben na vseh naših poteh.

Otroški avtosedeži se varnostnim zahtevam podvržejo že v času razvoja, saj danes na trgu ni mogoče prodati modela, kateri ne bi ustrezal strogim varnostnim predpisom in standardom. Standardi, predpisi in zakoni, ki se na prvi pogled zdijo uradniško togi, so posledica na eni strani zavedanja posledic prometnih nesreč, na drugi pa spoznanj z raznih področji znanosti in tehnologije.

Poleg predpisov, zakonov in standardov, ki jih otroški avtosedeži danes imajo, je pomembno zavedanje, da vse varnostne lastnosti samega sedeža ne pomenijo veliko, v primeru nepravilne uporabe. Predvsem mora biti sedež namenjen otroku udoben in varen. Udobni otroški avtosedeži omogočajo, da se otrok dobro počuti in med vožnjo ne bo zahteval veliko pozornosti voznika. Voznik bo otroka v otroškem sedežu nadziral s kratkotrajnimi pogledi, več pozornosti pa bo namenil aktivnemu spremljanju dogajanja na cesti. Otrok, ki se dobro počuti med vožnjo je sproščen, prepušča se igri z najljubšo igračo ali opazuje vse, kar se kot film skozi okno vozila vedno spreminja. Slabi otroški avtosedeži, ki ne nudijo udobja, se odražajo v otrokovem nemirnem obnašanju in joku, s katerim hoče izrazit svoje neudobno počutje. Pri tem se velja zavedat, da niso nuno otroški avtosedeži krivec za slabo počutje. Tudi napačna izbira in namestitev otroka v sedež ali sedeža samega v avto je lahko vzrok. Otrok lahko ima rad družbo in želi na svoj način biti sogovornik voznika. V takem primeru je modro otroka namestiti na prednji sopotnikov sedež, ter otroški avtosedež obrniti tako, da zagotavlja največjo možno varnost. Takšna namestitev poleg tega zahteva zavedanje, da je potrebno pri tem razmisliti o varnostni blazini vozila, ki lahko ob sprožitvi škoduje otroku. Z namenom preprečitve tovrstnih poškodb so proizvajalci v vozila vgradili možnost odklopa varnostne blazine za čas, ko se na sovoznikovem mestu nahajajo otroški avtosedeži. Poleg tega nekateri proizvajalci na pooblaščenih servisih omogočajo trajno prekinitev delovanja zračne blazine, seveda z pisnim privoljenjem lastnika vozila.

 

Kakovostni otroški avtosedeži poleg tega omogočajo ustrezno uporabo varnostnih elementov. Predvsem so v tem pogledu izpostavljeni varnostni pas, zaščita glave ter opora nog. Varnostni pas mora biti optimalno pripet, kar pomeni, da na otroka ne pritiska s preveliko silo. Otroški avtosedeži zaščito glave omogočajo z ustrezno obliko in lastnostmi predela, kjer se v primeru večjega pojemka ublaži sila.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *