Obtežilni jopiči

Obtežilni jopiči so nujni za trening športnega plezanja

S športnim plezanjem sem se pričel ukvarjati v prvih letih osnovne šole. Ker sem precej hitro napredoval in sem bil dober tako v plezanju na umetni steni kot pri plezanju v naravnih plezališčih, sem že z vstopom v kategorijo starejših dečkov postal reprezentant mladinske reprezentance. To pa je seveda pomenilo, da pelje moja športna pot v smer vrhunskega športa in treninge je bilo potrebno precej prilagoditi – postali so precej bolj intenzivni in mnogo bolj zahtevni.

Ker je treba pri plezanju, ki poteka mnogokrat tudi po povsem vodoravni steni, dobro nadzirati obvladovanje lastne teže, so postali na treningu stalnica tudi obtežilni jopiči. Sprva smo sicer trenirali tako, da nam je trener na plezalni pas obesil plastenko z vodo, kasneje dve, hitro pa se je pokazalo, da so potrebne tudi prave uteži. In obtežilni jopiči so v ta namen zares odlični – v žepke lahko namestiš toliko uteži, kot želiš, prav tako pa jih lahko poljubno razporejaš in tako treniraš tudi ravnotežje in telesne stabilizatorje – plezanje po drobnih oprimkih in stopkih je precej težje, če te vleče v eno smer. Sicer pa obtežilni jopiči v prvi vrsti niso namenjeni takšnim »potegavščinam«, temveč predvsem vadbi obvladovanja mase telesa in vadbi eksplozivnosti. Kadar visiš v skali in se z zadnjimi atomi držiš za majhen oprimek, je namreč precej koristno, če zmoreš toliko moči in energije, da se z vso silo vržeš proti naslednjemu oprimku – in tega te lahko naučijo obtežilni jopiči. Če zmoreš takšen odriv in potisk na treningu z jopičem z utežmi, ga boš takrat, ko bo šlo za realno situacijo, zmogel tudi v skali oziroma na tekmovanju.

Plezanje z jopiči je pomemben del vadbe in vpliva tako na moč in vzdržljivost kot na vzdržljivost v moči. In prav ta je najbolj pomembna pri dolgih smereh v skali ali pri daljših tekmovalnih smereh. Kadar plezaš smer ocenjeno z osmico, si namreč ne moreš privoščiti, da bi ti sredi smeri ali tik pod vrhom zmanjkalo moči – od tega je namreč odvisno, ali boš na stopničkah ali ne, oziroma ali boš zabeležil nov vrhunski vzpon v plezališču, ali boš moral v isto smer ponovno spet naslednjič.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *