Nakupovanje z otrokom

NAKUPOVANJE Z OTROKOM

Nakupovanje je navadno že samo po sebi zahtevna zadeva, še zahtevnejše pa postane, ko govorimo o nakupovanju otroških oblačil. Otrok ima seveda svoj okus in marsikdaj se ta ne ujema z vašim, kar lahko povzroči nemalo težav.

Pomembno je, da se zavedate, da je najbolje upoštevati otrokovo mnenje. Če mu nekaj ni všeč, tega zagotovo ne bo rad oblekel. Sploh ni važno, koliko denarja ste za to stvar zapravili, oblačila nanj ne boste spravili brez prerekanja. Niti ni važno, kje ste to stvar kupili, pa naj bo to navadna otroška trgovina ali drag butik z otroškimi oblačili. Otroci ne ločijo med navadnimi in dragimi znamkami ter kvalitetnimi in nekvalitetnimi oblačili, zato jim to niti malo ni pomembno.Slej ko prej vam bo vsega dovolj, zato je najbolje, da se po nakupih začnete odpravljati v družbi vašega otroka, čeprav je to lahko marsikdaj zelo naporno. Vseeno pa je bolje, da kupite oblačilo, ki mu bo zagotovo všeč, kot pa da vržete stran denar za nekaj, česar otrok ne bo hotel nositi. Skupno nakupovanje bo otroku tudi pomagalo razviti samostojnost in smisel za odločanje, nakupovalni izleti pa bodo kmalu postali zabaven način za skupno preživljanje prostega časa.

Skupno nakupovanje ima svoje prednosti in slabosti. Ena izmed prednosti je, kot že omenjeno, da bo otrok raje nosil oblačila, ki jih je pomagal izbrati in ki so mu zagotovo všeč. Hkrati bo razvijal občutek za samostojnost, kombiniranje oblačil, postal pa bo tudi bolj odgovoren. Z otrokom boste tako preživeli tudi več časa, ga bolje spoznali in izvedeli, kaj ima rad in česa ne mara. Tako boste prihranili denar, saj ga ne boste zapravljali za stvari, ki so všeč samo vam, vašemu otroku pa ne, posledično pa se vam ne bo treba vračati nazaj v trgovino po nove stvari. Otroška trgovina je namreč nekaj, čemur se starši radi izognejo, če je le mogoče, saj tam navadno pustijo največ denarja.

Slabosti skupnega nakupovanja pa lahko tičijo v tem, da je otroška trgovina za otroka navadno nekaj popolnoma drugega kot za njegovega starša. Na vsaki polici se najde nekaj, kar mu je všeč in česar si želi in včasih je njegovo pozornost težko usmeriti na to, da ste prišli samo po nova oblačila. Treba se je zavedati, da je otroška trgovina zasnovana tako, da otroka pritegne in mu pokaže, česa vsega še nima in kaj mu morajo starši kupiti, zato bodite pozorni na take pasti. Morda je bolje najti trgovino, kjer prodajajo samo otroška oblačila, ne pa tudi igrač in kjer je možnosti za razočarane izbruhe jeze in joka manj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *