Multivitamini v športni prehrani

Vsakdo, ki vsaj nekoliko pazi, kaj je, se dobro zaveda dejstva, da je naša prehrana sestavljena iz velikega števila različnih snovi. Naše telo potrebuje cel kup hranilnih snovi, ki omogočajo normalno delovanje in zdravo življenje, še posebej pa to velja za vrhunske športnike, katerih telo mora biti vedno pripravljeno na hude napore. Zaradi tega je pomembno, da je njihova prehrana skrbno načrtovana in uravnana, za to pa običajno poskrbijo strokovnjaki, katerim pravimo nutricionisti. Tudi tisti navdušenci nad športom in fitnesom, ki si osebnih strokovnjakov ne morejo privoščiti, pa bodo vedeli, da pomemben del športne prehrane sestavljajo multivitamini, zato moramo zagotoviti potreben vnos teh snovi v telo.


V ponudbi multivitaminov specializiranih trgovin s športno prehrano najdemo tako vitamine kot minerale, encime, antioksidante in podobne snovi. V izdelkih, ki so namenjeni uživanju multivitaminov, so namreč le redko zgolj posamezne snovi, saj boljši učinek zagotovi mešanica, ki pa mora biti seveda primerna. Najdemo na primer multivitaminske izdelke, ki vsebujejo praktično vse, kar naše telo iz te kategorije snovi potrebuje. Po drugi strani pa je mogoče kupiti tudi posamezne vitamine in minerale, kar pride prav predvsem tistim, ki skrbneje nadzirajo svojo prehrano in želijo imeti nad vnosom različnih snovi v svoje telo še večji nadzor. Prodajajo se predvsem minerali kalcij, cink in magnezij ter vitamini B, C in E. Te snovi so na voljo v priročnih pakiranjih, uživa pa se jih v obliki tablet oziroma kapsul.
V vsakem primeru je pametno skrbno paziti na svojo prehrano, kar pomeni, da tudi pri uživanju multivitaminov ne pretiravamo. Morda to dejstvo ni splošno znano, a nekateri vitamini lahko zaradi preobilja povzročijo hude težave, podobno pa seveda velja za praktično vsako snov, ki jo brez omejitev vnašamo v telo, zato velja posebna pozornost. Priporočljivo je, da si še pred začetkom uživanja kakršnih koli dodatkov k prehrani naredimo točen načrt, ki ne prestopa predpisanih priporočenih vrednosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *