Luči za avto

Luči za avto omogočajo vidljivost vozniku ter razpoznavnost vozila v prometu.

Razpoznavnost vozila v prometu luči za avto zagotavljajo z označevanjem delov vozila. Boljšo vidljivost vozniku pa luči zagotavljajo z osvetljevanjem vozišča v času zmanjšanje vidljivost. Luči na vozilu so glavni in kratki žarometi, stranske, višinske, smerne, zadnje in zavorne luči, meglenke, luči za vzvratno vožnjo, parkirne in označevalne luči, odsevniki ter kontrolne luči. Glavni žarometi so namenjeni osvetljevanju vozišča v slabih razmerah vidljivosti ter zagotavljanju zakonsko predpisane uporabe. Smerne luči so namenjene označevanju spremembe smeri vožnje vozila. Zadnje luči označujejo zadnji del vozila.

Sestavljene so iz več luči različne barve. Zadnje luči rdeče barve so namenjene označevanju zaviranja, osvetljevanju zadnjega dela vozila ob uporabi glavnih žarometov. V nekaterih primerih imamo tudi zadnje luči bele barve. Namenjene so osvetljevanju vozišča za vozilom v primeru vzvratne vožnje. Meglenke so luči namenjene osvetljevanju vozišča v megli. Parkirne luči označujejo vozilo v času, ko je parkirano. Med luči spadajo tudi različne luči v notranjosti vozila. Luči v notranjosti vozila so namenjene označevanju funkcij vozila, opozorilom vozniku, osvetljevanju notranjosti vozila in podobno. Luči lahko delujejo pravilno, ko ustrezajo zakonskim predpisom. Zakonski predpisi so različne, glede na vrste luči, njihovo funkcijo, namen in podobne lastnosti. Glavni žarometi morajo oddajati svetlobo točno določene barve, imeti morajo enako svetilno moč na obeh žarometih, snop svetlobe mora biti ustrezne višine pri tako kratkem kot dolgem snopu svetlobe.

Nedelovanje glavnega žarometa lahko opazimo na različne načine. V pogojih zmanjšane svetlobe se opazi zmanjšana svetilna moč, na ne delovanje nas lahko opozarjajo kontrolna svetila ter drugi udeleženci v prometu. Ne delovanje zadnjih žarometov lahko opazimo preko opozorila na armaturni plošči, po zmanjšani svetilnosti pa je nedelovanje praktično nemogoče prepoznati tako preprosto kot glavne žaromete. V nekaterih primerih nedelovanje luči prepoznamo po načinu delovanja nekaterih drugih funkcij avtomobila in značilnostih delovanja teh funkcij. Luči so lahko del serijske opreme vozila ali pa so vgrajene naknadno. Naknadna vgradnja mora biti izvedena strokovno, ustrezati mora zakonskim predpisom. Ustreznost delovanja naknadne vgradnje se preverja na različne načine. Nekateri preizkusi naknadno vgrajenih luči za avto so obvezni.
Luči za avto so lahko klasične ali sodobne izvedbe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *