Ključavnica za motor

Marsikateri ljubitelj hitrih jeklenih konjičkov je postavljen pred dejstvo, da je treba poskrbeti za varnost motorja. Kadar potujemo z motorjem tega namreč pogosto pustimo parkiranega vsem na očeh, kar pomeni, da je lahko tudi tarča nepridipravov – če nam motor izgine kje daleč od doma, pa se ne soočimo zgolj s finančno izgubo, temveč tudi z vprašanjem, kako se vrniti domov.

Najpogostejše so sicer kraje »lahkokategornikov«, a tudi pri »težkih motorjih« velja, da jih ne gre pustiti brez zaščite. Saj veste: priložnost dela tatu.

Če želite svoj motor obvarovati, je potrebna kakovostna ključavnica za motor. To velja uporabiti tako v primeru, da parkiramo na prostem ali tudi izven označenih parkirnih prostorov, kot tudi takrat, kadar pustimo motor na plačljivem parkirišču ali v parkirni hiši. Verjemite: če ključavnica za motor v takšnih primerih nebi bila potrebna, potem tudi vozniki avtomobilov ne bi v garažnih hišah in na parkiriščih zaklepali svojih avtomobilov.

Ključavnica za motor mora v prvi vrsti zagotavljati, da je samo ključavnico nemogoče odpreti na silo oziroma s čim drugim kot z originalnim ključem, prav tako pa mora biti narejena tako, da jo je nemogoče prežagati. Izkušnje namreč kažejo, da se marsikateri tat koles ali motorjev na krajo dobro pripravi in je opremljen tako z žago kot s kleščami, prat tako pa se tatovi pogosto sploh ne ozirajo na varnostne kamere.

Ključavnica za motor pa sama po sebi pogosto tudi ne zadostuje. Tako kot to velja za kolesa, je dobro, da tudi motor priklenemo na nepremičen kovinski predmet, na primer na ograjo, steber in podobno. Tako preprečimo, da bi motor izginil tako, da se zaklenjeni del enostavno dvigne – in ključavnica za motor z njim vred.
Ne glede na to, da vaš motor varuje ključavnica za motor, pa seveda velja, da previdnost ni nikoli odveč. Svojega dvokolesnega jeklenega konjička nikoli ne pustite dlje časa brez nadzora oziroma ga tam, kjer se vam zdi okolje »sumljivo«, raje ne izpustite z oči.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *