Kako težko je PLC programiranje?

Ste naleteli na zaposlitveni oglas, v katerem eno od zahtev za zaposlitev predstavlja tudi PLC programiranje? Ali pa vas to področje že dolgo zanima, zato bi se radi naučili uporabe krmilnikov? Morda vas zanima področje avtomatizacije, pri kateri se prav tako uporablja krmiljenje? Vsekakor je PLC programiranje oziroma krmiljenje različnih procesov nekaj, kar zanima vedno več ljudi. Zato lahko marsikje na internetu najdete informacije o njem ter navodila, kako vse skupaj poteka, kako se pripravi okolje in za kakšen programski jezik gre.

Vse našteto pa se lahko naučite tudi s pomočjo tečaja. Takšne tečaje imate na voljo tudi v Sloveniji, saj jih skupaj izvajata podjetje VRD Dankon ter proizvajaleec opreme za krmiljenje Siemens. Njihova oprema je tista, ki se največkrat za PLC programiranje uporablja tudi v slovenskih podjetjih, pa tudi v drugih podjetjih po svetu, saj Siemens velja za enega najbolj priljubljenih proizvajalcev na tem področju. Njihova oprema pa je odlična izbira tudi za vse začetnike, saj imajo v svojem prodajnem programu na voljo tudi zelo enostavne krmilnike oziroma osnovne modele, na katerih se da krmiliti manj zapletene procese ter se tako naučiti osnov.

Podjetje Siemens, vodilni proizvajalec opreme za avtomatizacijo, in distribucijsko podjetje VRD Dankon sta v Šolskem centru Celje odprla uradni Siemensov vadbeni center za avtomatizacijo in industrijske rešitve.

S pomočjo tečaja se lahko tako seznanite z uporabo takšne opreme ter se naučite več o krmiljenju. Pri tem nikakor ne bo šlo le za teoretično znanje, saj so tečaji zasnovani izrazito praktično oziroma tako, da se boste naučili tako samostojne priprave okolja kot samostojnega krmiljenja določenih procesov in uporabe krmilnikov. Po koncu začetnega tečaja se lahko udeležite še nadaljevalnega izobraževanja, po katerem boste še bolj pripravljeni na samostojno delo. To vam lahko prinese dodatne možnosti za razvoj vaše kariere – za napredovanje ali novo zaposlitev.

Zato se PLC programiranje vsekakor splača naučiti tudi s tega vidika. Če se boste udeležili temu namenjenega tečaja, boste ugotovili, da krmiljenje sploh ni tako težko, saj boste znanje usvajali postopoma ter pod vodstvom izkušenega mentorja, ki vam predstavil tudi različne praktične trike, ki vam lahko pri delu pridejo prav.