Kako rešiti podatke?

Se je tudi vam že zgodilo, da vam je službeni računalnik nenadoma zablokiral in se pokvaril? Kljub temu, da imate na njem dober protivirusni program, da je računalnik oziroma disk skoraj nov, in da z računalnikom niste počeli nič nenavadnega? Žal je tako, da sodobna tehnologija ne more biti 100% zanesljiva. Okvare so vedno mogoče – tako okvara same strojne opreme kot programske opreme (nepridipravi žal nikoli ne počivajo). In če pride do težav na službenem računalniku, kjer imate cel kup projektov in pomembnih podatkov, ki so terjali tedne ali mesece dela, je to lahko še posebej neprijetno.

Kaj torej pomeni okvara? Boste res vse izgubili, ali je možno reševanje podatkov, ki vam bo prihranilo neprijetnosti?

Na srečo je reševanje podatkov skoraj vedno ena izmed možnosti in je običajno tudi zelo uspešno. Ne glede na to, ali se je dejansko pokvaril disk, ali pa vam je podatke izbrisala škodljiva programska oprema, vam lahko podjetje, ki se ukvarja z reševanjem podatkov, pomaga, da dobite nazaj kar največ. In včasih to pomeni, da se dejansko reši tudi 100% vaših podatkov.

Kdaj pa je reševanje podatkov nekaj, kar je dejansko nujno precej po neumnosti?
Žal se marsikdaj zgodi, da pride do težav tudi po krivdi samega uporabnika računalnika. Marsikdo, ki nima zadostnega računalniškega znanja oziroma je zgolj laik, ki pa na svojem računalniku večkrat poskusi kaj novega, v želji po izboljšanju delovanja računalnika namreč zakuha precejšnje težave. Običajno so funkcije, ki jih na slepo preizkušamo, namreč povratne – a žal ni vedno tako. Če na primer formatirate disk s programom Fdisk ali Format in mislite, da boste s tem zgolj »pospravili« po disku, boste precej presenečeni, da ste dejansko pospravili tako temeljito, da do podatkov ne morete več.

Preden se lotevate nastavitve neznanih funkcij na računalniku, torej dobro premislite, ali se vam to res izplača – do težav z računalnikom namreč ne pride vedno zaradi virusov, temveč precej pogosto tudi zato, ker so uporabniki računalnikov nekoliko preveč drzni.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *