Kaj je zobna protetika?

Številni ste se že kdaj vprašali, kaj pravzaprav pomeni izraz zobna protetika. Zagotovo ste vsi kdaj obiskali zobozdravnika, ki vam je urejal zobe. Vsak zobozdravnik je moral opraviti poklic zobozdravstveni tehnik oziroma bolj strokovno povedano zobni protetik. Zobozdravstveni tehnik oziroma zobni protetik izdeluje zobe za zobne vsadke oziroma implantate, popravlja zobne krone, mostičke, umetne zobe ter druge zobne pripomočke. Zobni protetik ni zobozdavnik, marveč le sledi navodilom zobozdravnika. Če skrajšamo, zobna protetika je veja zdravstva, brez katere bi zdravniki težko delovali. Zobna protetika namreč pokriva tehnološki del zobozravstva. Torej, če se odpravite k zobozdravniku in potrebujete kakršen koli material, potem je to veja zobne protetike, ki za vas izdela različne pripomočke ali zobe, ki jih potrebujete.

Zobna protetika v večini primerov upravlja z materiali, kot so plastika, kovina, mavčne obloge ter voščeni kalupi. Številni ljudje imajo težave z zobmi ali pa bi si jih enostvano popravili. Tukaj na tej točki stopita skupaj zobozdravnik ter inženih zobne protetike in s skupnimi močmi uredita stanje v ustih pacienta.

V grobem poznamo dve veji zobne protetike, in sicer fiksna in snemna protetika. Fiksna protetika zajema zobne prevleke, mostove, skratka vse stvari, ki se naredijo na zobovju in jih brez določenega posega ni mogoče odpraviti. Snemna protetika pa je narejena tako, da se izdelajo snemalni zobje, zobni aparati in podobno na takšen način, da si lahko pacient tudi sam sname pripomoček.

Zobna protetika poleg zgoraj naštetih materialov pogosto uporablja tudi zlato, porcelan ter plastiko. Seveda se potem veje razdelijo na področje ortodontijo ali keramično prostetiko. Delo zobnega protetika je natančno predpisano in je navadno sestavljeno tako, da po navodilih zobozdravnika ustvarijo določene odtise, s pomočjo katerih potem izdelajo pripomoček za zobovje. Končni izdelek mora seveda zadovoljiti estestke ter fukcionalne lastnosti.

Samo delo v zobni protetiki je zelo zabavno ter precej odgovorno delo. Tako kot vsa dela v zdravstvu, je tudi tukaj pomembno zdravje pacienta. Oseba, ki se izobražuje za zobno protetiko mora dokončati srednjo šolo ter se dodatno usposabljati na delovnem mestu kot pripravništvo. Zobna protetika pa bo nudila venomer zanimive primere ter seveda precej razgibano delo v samem zdravstvu. Zobna protetika je dandanes izjemno razvita veja zobozdravstva, ki je zelo dobrodošla in pravzaprav nepogrešljiva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *