Ime za prihodnost

Morda to ni naša največja prioriteta, ko odpiramo novo podjetje ali začenjamo nov projekt vendar je domena tisto po čemer bomo poznani celotnemu spletu. Dandanes vsak potrebuje domeno, če želi biti prepoznaven na spletu in tako je bilo konec leta 2015 registriranih več kot 300 milijon aktivnih domen.

Tudi če želimo začeti z novim blogom ali katerimkoli drugim projektom potrebujemo domeno. Z izbiro prave domene lahko izjemno pozitivno vplivamo na naš posel in seveda tudi obratno. Če naša domena ne predstavlja nas kot osebe, podjetja ali organizacije si lahko naredimo resno škodo.

Nakup domene

Domeno lahko kupimo na mnogih portalih po spletu in po navadi traja samo nekaj sekund, vendar to je nekaj o čemer moramo malo premisliti. Priporočeno je, da si vzamemo nekaj časa za razmislek in ne kupimo prve domene, ki se sliši dobro. Kot dobro pravilo je, da si domeno probamo rezervirati čim prej, predno začnemo s poslom, kajti potem imamo lahko veliko dela z urejanjem papirjev.

Preden se odločimo za nakup domene je dobro, da se zavedamo, da bo to kot naša nepremičnina na svetovnem spletu. Domene so dragocene za vsako podjetje in posameznika, saj je to naslov pod katerim nas vsi potencialni kupci vidijo.

Naslov na spletu

Po navadi je nakup domene registriran za 1 leto najmanj po katerem lahko podaljšamo naročnino. Ni tudi nujno, da je naša domena enaka imenu podjetja, saj imamo dokaj veliko fleksibilnosti. Ime je lahko podaljšano, lahko je opis, podaljšanka, izvedenka ali pa celo nekaj čisto drugega, kot ime našega podjetja.

Katera končnica domene je zame?

Ko smo izbrali pravšnjo končnico, kot je .com, .si, .org ali katerokoli drugo, je dobra praksa, da kupimo domeno, kjer lahko registriramo vse glavne končnice z nje začenši z .com.
Vedno je priporočen nakup domene .si ali tudi s .com končnicami, da bi se izognili zlorabam, ki jih poznamo kot »domain squatting« ali tlačenje domene. Na svetu so najbolj popularne domene z končnico .com, ki jim tudi pravimo »Top Level Domains« oziroma domena z visoko pozicijo.

SEO in ime domene

Načeloma ni važno kakšno ime si bomo izbrali, vendar pa lahko z pravšnjo domeno, ki si jo je lahko zapomniti hitreje privabimo ljudi na svojo spletno stran. Ime domene mora biti nekaj, kar si je lahko zapomniti obenem pa zajema naš posel z preprostostjo. Nič ni narobe, če je podaljšek našega uradnega imena podjetja ali pa, če dodamo kakšen geografski element zraven – samo zapomniti si je treba, da je najbolje, če se ime lahko preprosto prebere.

Iz vidika SEO, torej optimizacije spletne strani, pa je ime domene še bolj pomembno, zato se je potrebno pred nakupom posvetovati s strokovnjaki, ki vam bodo znali svetovati kakšno ime je najbolje izbrati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *