Igralne konzole

Vsi tisti, ki premišljujete o nakupu igralne konzole, se prej ali slej znajdete pred vprašanjem, katero konzolo kupiti. Glavna konkurenca je še zmeraj med tremi velikani in to so Nintendo, Playstation ter Microsoft, ki je glede na inovativnost gotovo prekašal ostala dva. Glede na to, da so konzole vseh treh konkurentov prodane dobesedno več milijonom uporabnikov po celem svetu, obstaja še vsaj toliko mnenj o posameznem modelu.

Glavna prednost igralnih konzol je gotovo v tem, da za njih ne potrebujete super zmogljivega procesorja, grafične kartice in podobnih elementov, ki so ključni za igranje računalniških igric, prav tako lahko igralne konzole priključite na katerikoli model televizije in na samo na najnovejše plazme. Poleg tega pa omogočajo tudi povezavo z internetom, zato da lahko igrice, ki to omogočajo, igrate z naključnimi internetnimi nasprotniki.

Ko je Nintendo pred nekaj leti na trg poslal Wii, je ta popolnoma spremenil dojemanje videoigric in način njihovega igranja, saj ta zaznava 3D gibe in pri igranju teh igric dobite popolnoma novo izkušnjo. Nintendo trdi, da je igralna konzola Wii narejena za velik krog uporabnikov, saj je repertoar iger, ki jih ponujajo, zelo širok. Poleg klasičnih Nintendovih iger ponujajo tudi športne in glasbene igre, ki so primerne za različne starosti in lahko vključujejo celotno družino. Verjetno je tudi zaradi tega Wii najpogostejša izbira za družinske igre in zabave.

Naslednja igralna konzola, ki navdušuje uporabnike, je Playstation oz. njihova najnovejša konzola PS4. Verjetno je najbolj vzpodbuden podatek ta, da so izmed vseh omenjenih konzol playstationi še najbolj vzdržljivi ter da je zabeleženo najmanj napak na sami konzoli in pri dodatkih za igranje. Repertoar iger je širok, vendar sama naprava ne omogoča tako inovativnega pristopa do igranja kot denimo Wii.

In če je bil Nintendov Wii v tistem času prelomen, kaj potem porečete na Microsoft Xbox Kinect? Xbox sam po sebi ni pretirano prelomen in večina potrošnikov, ki se je odločala med nakupom Xboxa in PS3, se je na koncu odločila za slednjega, saj je XBox prejel večje število reklamacij. Xbox Kinect pa omogoča popolnoma novo dimenzijo igranja, saj se območje igre dobesedno razširi v prostor in namesto, da bi igrice upravljali s pilotom, jih upravljamo s telesom. Dejstvo je, da so te Microsoftove igralne konzole presegle sam koncept dojemanja video igric, saj je Xbox postal nadvse uporaben na različnih področjih življenja (izobraževanje, šport, zdravje), njihova tehnologija pa gre v smer, da bo konzola lahko brala z ustnic in še natančneje zaznavala nekatere gibe. Čeprav je tudi Xbox prodan v milijonih po vsem svetu, so prve kritike letele predvsem na to, ker ni dobro zaznaval gibanja temnopoltih ljudi. Te napake so sedaj opravljene, vzpostavljen pa je tud odprtokodni sistem, ki teži k temu, da bi se podoben princip razvil tudi za osebne računalnike. Xbox Kinect je nedvomno zanimiv dodatek v vsako dnevno sobo (in tudi vreden denarja), vendar pa za svoje brezhibno delovanje potrebujete veliko prostora med TV-sprejemnikom in igralno površino.

Ne glede na to, katero igralno konzole boste na koncu kupili, gotovo ima čisto vsaka izmed naštetih svoje prednosti in slabosti, vse pa ponujajo obilico zabave!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *