B vitamini – vam manjka energije?

Med vsemi obveznostmi in stresnimi dnevi se nam velikokrat zazdi, da nam primanjkuje energije. Pa je to res tako ali pa vam morda primanjkuje le določenega vitamina ali skupine vitaminov? B vitamini so ena od takšnih skupin, ki deluje vzajemno. Torej je pomembno imeti v telesu dovoljšno količino vseh njih, če hočemo, da pravilno učinkujemo.

Skupina vitaminov B

Ker gre za zelo veliko skupino, se nam zna hitro zgoditi, da nam kakšnega od njih primanjkuje. Zaradi tega se lahko počutimo utrujeni ali zelo zaspani, zmanjkuje nam koncentracije in težko se borimo proti stresu, kar močno občuti tudi naš imunski sistem. B vitamini namreč vplivajo na njegovo odpornost, pa tudi na to, kako odporni smo na stres in različne druge dejavnike, zato je zelo pomembno skrbeti za uravnoteženo prehrano, saj z njo dobimo vse potrebne hranilne snovi, ki jih naše telo potrebuje za to, da lahko normalno funkcionira. To je zagotovo pomembno tudi za naš imunski sistem in na to, kako se lahko ta bori proti stresu, virusom in vsem ostalem.

Prehranski dodatek

Ker samo s prehrano težko poskrbimo za dovoljšno količino vseh vitaminov, ki jih naše telo potrebuje, si lahko pomagamo s prehranskimi dodatki. B vitamini se sicer nahajajo v prehrani, vendar pa jih vegetarijanci in vegani ter vsi, ki jejo zelo malo ali skoraj nič mesa in izdelkov živalskega izvora, običajno samo s prehrano ne dobijo dovolj. V takšnih primerih je prehranski dodatek skorajda nujen, saj bo sicer te skupine vitaminov, ki je zelo pomembna, telesu kmalu začelo primanjkovati.

V takšnem primeru si sicer lahko pomagamo tudi s spremembo prehrano ter poskrbimo za to, da je ta bolj uravnotežena in raznolika. S tem bomo svojemu telesu zelo pomagali. Vendar pa se običajno spremembe prehrane ne zgodijo kar čez noč, zato si lahko v vmesnem času še vedno pomagamo s prehranskim dodatkom, v katerem bodo vsi vitamini, ki jih potrebujemo za to, da bomo imeli več energije, bolj odporen imunski sistem in se bomo na sploh bolje počutili.