Avtosedeži

Avtosedeži so namensko izdelani sedeži za otroke. Poglavitni namen avtosedežev je varovanje otrok pred posledicami prometnih nesreč.

Primernost otroku je določena z njegovim individualnim lastnostim. Avtosedeži morajo otroku ustrezati glede na starost, višino in telesno težo. V ponudbi najdemo avtosedež, ki ustreza otrokovi starosti, višini in telesni teži, na ta način mu omogočamo varen in udoben prevoz. Udobnost prevoza omogočajo sami materiali, ki so iz generacije v generacijo boljši. Boljše karakteristike omogočajo kakovostnejši materiali, ki so osnovani na podlagi napredka in raziskav.

Otroku omogočajo prijetnejši občutek potovanja, hkrati pa so tudi za vzdrževanje enostavnejši. Otrok ne more razmišljati kot odrasli, zato so takšne in drugačne nečistoče, predvsem najmlajših nekaj vsakdanjega. Med ponudbo izberemo materiale, ki nam omogočajo lažje čiščenje vseh nečistoč. Udobje poleg boljših materialov omogoča tudi privezovanje otroka. Z privezovanjem otroka namestimo v položaj, ki mu po predvidevanjih proizvajalca na podlagi testiranj najbolj ustreza. V primeru, da otroku položaj ne ustreza, imajo avtosedeži možnost dodatnih prilagoditev otroškim telesnim lastnostim. Privezovanje otroka zahteva dober občutek.

Mnogi otroka preohlapno privežejo, kar je posledica odraslim prirojenega strahu, saj nihče noče otroku povzročiti poškodbe. Otroci tako niso samo nevarno izpostavljeni večji nevarnosti v primeru večjih pojemkov, tudi samo premikanje med vožnjo pomeni manj udobja in več nelagodja. Privezovanje se lahko preveri na preproste in bolj sofisticirane načine. Sofisticirani način so odziv proizvajalcev na prej omenjeno napako odraslih oseb pri privezovanju otrok v otroške sedeže. Razmišljali so, kako zagotoviti optimalno zatezno silo. Torej takšno silo, ki bo omogočala varno privezovanje, katero ga bo ščitilo pred morebitnimi večjimi pojemki, ter ne bo škodovala otrokovemu zdravju. Z raziskavami in testiranji so določili silo, katera je optimalna, potem pa otroškim sedežem dodali tako imenovane indikatorje zatezne sile varnostnega pasu. Otroški sedeži z indikatorjem zatezne sile varnostnega pasu imajo vsem razumljive oznake, z njihovim upoštevanjem bomo otroka optimalno privezali na otroški sedež. Avtosedeži morajo biti tudi ustrezno privezani in pritrjeni v avto. V ta namen je razvoj tudi temu področju varnosti otrok med vožnjo v vozilih omogočil vedno večjo varnost. Avtosedeži pred desetletji so nudili primitivne načine pritrjevanja, z razvojem, raziskavami in testiranji ter upoštevanjem njihovih rezultatov so prišli do privezovanja z varnostnim pasom. Seveda so morali varnostni pasovi v avtomobilih postati del obvezne ali dodatne opreme, da so takšno funkcijo omogočali. V zadnjih dveh desetletjih pa se je v vozilih uveljavil sodobnejši način pritrjevanja otroških sedežev.

 

Avtosedeži, kot samostojni sedeži, omogočajo varnost našim najmlajšim sopotnikom na potovanjih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *